Image
Image
Image
Leren te Reanimeren Home
Image
Image
Image
Image

Reanimatie en defibrillatie

Per week worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Reanimatie, dat is hartmassage in combinatie met mond op mond beademing, kan levensreddend zijn.

Vaak is er bij een plotselinge hartstilstand sprake van een chaotische hartritmestoornis, die ventrikelfibrilleren genoemd wordt. Om dit op te heffen en een goed hartritme terug te krijgen, is defibrillatie nodig. Dit is een krachtige stroomstoot toedienen met een defibrillator. Defibrillatie moet binnen 6 minuten gebeuren. Dit kan met de automatisch externe defibrillator, de AED. Iedereen die kan reanimeren kan in een paar uur leren met een AED te werken.

De AED is een apparaat dat de hartactie van het slachtoffer registreert en aan de hand van computergestuurde protocollen aan de hulpverlener gesproken opdrachten geeft. De AED is veilig en betrouwbaar. Zodra de getuige of omstander twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer heeft geplakt, neemt de AED de regie over. De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de basale reanimatie. Dit wordt nog wel eens ten onrechte gedacht. Bij tijdig gebruik van de AED kan de overlevingskans stijgen tot 70%.

 

Wie moet leren reanimeren?

Wie? U! Een reanimatiecursus is vooral van belang voor familieleden en vrienden van hartpatiënten en voor hen die veel in contact komen met mensen. Ook is de cursus bijzonder geschikt voor verenigingen en bedrijven die hun personeel willen voorbereiden op calamiteiten.

Maar iedere Nederlander kan thuis, tijdens werk en in zijn vrije tijd worden geconfronteerd met een hartstilstand, een ongeval, verstikking, verslikking, verdrinking en bijvoorbeeld ook overdosering van geneesmiddelen of drugs. Daarom is een reanimatiecursus voor iedere Nederlander van belang.

Iedereen met affiniteit kan een reanimatiecursus volgen. Toelatingseisen voor de reanimatiecursus zijn er niet. Het is wel belangrijk dat u voldoende uithoudingsvermogen hebt, omdat reanimeren inspannend is. Een cursusdeelnemer kan beter niet jonger zijn dan 14 jaar.

 

De cursus

Reanimeren leer u niet uit een boekje. Om reanimatie goed te kunnen toepassen, krijgt u een praktische training onder leiding van een deskundige instructeur, die gecertificeerd is door de Nederlandse reanimatie Raad (NRR). U oefent op instructiepoppen met een oefen-AED, in een speciaal hiervoor ingerichte cursusruimte in Meander Medisch Centrum.

Om de reanimatie en de bediening van de AED goed in de vingers te houden, zijn herhalingslessen heel belangrijk. Geef u daarom ieder jaar op voor een herhalingsles.

 

Reanimatie voor kinderen; PBLS

PBLS staat voor Pediatric Basis Life Support oftewel reanimatie van kinderen. Iedereen die een reanimatiecursus voor volwassenen heeft gevolgd, kan het
geleerde ook toepassen op kinderen en op deze manier goede eerste hulp verlenen.

Ouders van kinderen, mensen die veel met kinderen werken zoals leerkrachten, medewerkers van een kinderdagverblijf, zwembadpersoneel, brandweer en politie kunnen een kinder reanimatiecursus volgen. Hier leert u omgaan met het feit dat een kind fysiek kleiner is waardoor je andere massagetechnieken gebruikt. Tevens leert u dat een kind nog beter geholpen kan worden wanneer u deze anders benadert dan bij de reanimatie van een volwassene. Dit omdat de achterliggende oorzaak van de reanimatie vaak een
ademhalingsprobleem is. De duur van de Pediatric Basic Life Support is 3 uur.

Het is van belang dat de deelnemers in het bezit zijn van een geldig reanimatie diploma. De training dient jaarlijks herhaald te worden.

 

Doelstelling van de SRA

De Stichting Reanimatie Amersfoort e.o non profit organisatie die tot doel heeft het geven en bevorderen van reanimatie onderwijs in de regio Amersfoort, dit doet de Stichting onder auspiciën en als reanimatie partner van de Nederlandse hartstichting. Als non-profit organisatie heeft de Stichting Reanimatie Amersfoort e.o een verworven ANBI status bij de belastingdiensten, hierdoor kunnen de kosten laag blijven, waardoor de drempel tot het volgen van een reanimatie training voor vele belangstellende aantrekkelijk wordt.

Het bestuur van de SRA bestaat uit: Henk Schenk, voorzitter, Monika Mewe, vice- voorzitter,
Mirjam Breet,
bestuurslid en Mark de Weger, secretaris en penningmeester.

 

Algemene Gegevens van de SRA

(let op Nieuw Banknummer)
Bankrekeningnummer Regio Bank : NL26 RBRB 0955 6958

KvK nummer : 32117755 - RSIN / fiscaal nummer ANBI : 816992587


 

Image
Image
Foto-01 defibrileer toets
Foto-02 loslaten patiënt voor defibrilatie
Foto-03 hartmassage patiënt
Foto-04 hartmassage patiënt
Image
Image
Stichting Reanimatie Amersfoort
Image

Deze site is gecertificeerd volgens de W3C norm
Valid HTML 4.01! Valid CSS!